Характеристики на гръдната имплантация

Сравнително наскоро се появи нов клон на медицината - естетичната хирургия, чиято цел е имплантацията на гърдата. Според статистиката най-често представителките на нежния пол, недоволни от размера на гърдите си, прибягват до услугите на пластичните хирурзи. Операциите за увеличаване на бюста се извършват с помощта на специални импланти.

Показания за това могат да бъдат:

 1. Желанието на пациентката да увеличи размера на гърдата и да й придаде по-привлекателна форма.
 2. Реконструкция на гърдата след радикална мастектомия (отстраняване), поради различни заболявания.
 3. Асиметрия на млечните жлези.
 4. Вродени аномалии и анатомични дефекти.
 5. Последици от травма.

Когато една жена реши, че се нуждае от операция за уголемяване на бюста, тя е изправена пред 3 основни задачи, от които до голяма степен ще зависи положителният резултат: изборът на клиника, специалист хирург и видове гръдни импланти.

пластични хирурзи за увеличаване на бюста

Изборът на специалист

Как да изберем правилната клиника и пластичен хирург? В големите градове има много клиники, предлагащи услуги по пластична хирургия. Има страх да не се сблъскате с недобросъвестни специалисти, а след това дълги години да плащате със здравето и изтърканите си нерви. В юридическата практика има немалко прецеденти, когато те са били подведени под отговорност и принудени да плащат материални и морални щети.

Трябва да се помни, че цената на добрите импланти и работата на екип от лекари е доста висока. Не трябва да купувате различни промоции и отстъпки, ако операцията се предлага на цена, много по-ниска от средната за пазара, тогава е по-добре да не рискувате здравето си и да откажете.

Има няколко критерия за компетентен избор на клиника:

 1. Институцията разполага с разрешителни, съответни лицензи, нейните специалисти са преминали специализирано обучение и представят нотариално заверени копия на дипломи от университета, курсове за специализация.
 2. Клиниката разполага с цялото необходимо оборудване, включително апарати за реанимация и интензивно лечение.
 3. Операцията се извършва от екип от хирурзи, реаниматори, операционни медицински сестри.
 4. Цената на услугите включва следоперативни грижи и наблюдение.
 5. Клиниката има добри отзиви от пациентите и е уважавана в медицинската общност.
 6. Лекарят разказва подробно за нюансите на операцията и споразумението за обслужване, включително раздел за възможни усложнения.
 7. Клиниката внимателно проверява здравето на пациента, преди да определи датата на операцията.

И така, определени са клиниката и пластичният хирург, който ще извърши операцията. Остава да изберете гръдни импланти.

избор на имплант за увеличаване на бюста

Избор на импланти

Какво са те? Гръдните импланти са обвивка, пълна с определен състав.

Като пълнител се използват:

 • физиологичен разтвор;
 • гел;
 • смес от разтвори.

Гръдните импланти с физиологичен разтвор на настоящия етап от развитието на естетичната хирургия практически не се използват. Те не могат да осигурят дългосрочен козметичен ефект - с течение на времето на повърхността на гърдата се появяват гънки и туберкули. Съдържанието на гел в импланта не може да се движи толкова свободно, затова е за предпочитане.

Последното поколение импланти от водещи западни производители се основава на специален гел, който не се движи при промяна на позицията на тялото. В резултат на това гърдата запазва привлекателната си форма в продължение на много години.

Гръдните импланти с гел имат:

 1. Издръжлива външна обвивка от силиконови влакна.
 2. Кохезивен гел пълнител с желеобразна консистенция.
 3. При счупване гелът не изтича в гръдната тъкан, а остава вътре.

Важно е да изберете анатомичен имплант, който да отговаря на естествената форма на гърдите на пациентката. При плосък гръден кош се препоръчва инсталиране на капковидни импланти, с увисване - кръгли. Хирургът и пациентът трябва да стигнат до общо решение за мамопластика и импланти. В добрите клиники се предлага да се създаде 3D модел, който дава възможност да се оцени резултатът от бъдеща операция.

Освен формата се избира и размерът на имплантите. В съвременните модели един размер отговаря на 150 ml гел пълнител. Ако се планира увеличаване на размера на гърдата с два размера, се избират импланти с обем 300 ml.

Има специални случаи, когато хирургът инжектира филъра в черупката по време на операцията. Той взема индивидуално решение за количеството гел за инжектиране въз основа на:

 • пропорции на тялото,
 • ширина на гърдите,
 • текущия размер на гърдите
 • плътност на кожата.

След поставянето на импланта в гърдата с времето се образува капсула от съединителна тъкан, която прониква в порите й. Гърдата става естествено мека на допир и не се деформира с течение на времето. При някои пациенти се създава много плътна капсула, която прави млечните жлези твърди. С течение на времето това може да ги накара да загубят формата си.

имплант за уголемяване на бюста

Местоположение на имплантите

Как се поставят имплантите по време на операция? Разположението на имплантите в гърдите определя формата на млечните жлези. Колко бързо и добре се "вкореняват" в тялото зависи от правилния му избор.

Има няколко начина за поставяне на импланти:

 1. Над гръдния мускул. Пациентите бързо и лесно преминават рехабилитационния период, отокът отшумява за кратко време. Свиването на гръдните мускули не причинява деформация на импланта. Но с течение на времето може да прерасне в плътна съединителна капсула, което затруднява мамографията.
 2. Под гръдния мускул. В този случай имплантът няма да пречи на мамографията, не обрасва с плътна капсула, но може да се деформира поради свиване на млечните жлези.
 3. Междинно положение между фасцията на гръдния мускул и тъканите на млечната жлеза. Това ви позволява сигурно да фиксирате импланта и да избегнете негативни ефекти.

Имплантирането на гърдата се извършва в клиника, обикновено под обща анестезия. Хирургът прави разрез под мишницата под гънката на гърдата или около ареолата. В този случай остават по-малко забележими белези. Продължителността на операцията, в зависимост от сложността, е 1-2 часа.

момиче, държащо импланти за увеличаване на бюста

Период на възстановяване след мамопластика

През първия ден след операцията пациентът остава под наблюдението на лекари и медицински персонал в клиниката. При нормално здраве тя се изписва след обличане на втория ден. На 5-7-ия ден след операцията се извършват контролни прегледи и при необходимост се правят превръзки, а на 10-14-ия ден се отстраняват шевовете. Останалата част от рехабилитационния период, при липса на усложнения, се извършва от самата пациентка.

Тя трябва:

 • носете специално компресионно бельо, предписано от лекар,
 • ограничаване на физическото натоварване на раменния пояс,
 • в процеса на възстановяване да се ангажират с обичайния начин на живот,
 • предпазват гръдния кош от наранявания от прегряване и хипотермия,
 • постепенно се върнете към спорта.

Целият период на рехабилитация, когато отокът напълно изчезва и резултатите от мамопластиката могат да бъдат оценени, е 4-6 месеца.

подготовка за операция за уголемяване на бюста с импланти

Рискове от операция за увеличаване на бюста

Мамопластиката принадлежи към категорията на сложните операции, след които могат да възникнат общи хирургични усложнения:

 1. Кървене. Рискът от кървене се увеличава от лошо съсирване на кръвта, понякога причина може да бъде незашит кръвоносен съд или скъсан шев.
 2. Инфекция. Операционното поле за мамопластика е обширно, инфекция от околната кожа може да попадне в раната.
 3. Образуването на плътни белези. Понякога на мястото на шевовете се образуват обезобразяващи белези. Те се отстраняват чрез ексцизия.

В допълнение към общите хирургични усложнения, има специфични присъщи на операциите за увеличаване на бюста:

 1. Разкъсване на импланта. В редки случаи това се случва поради нарушения на режима на пациента по време на рехабилитационния период или в резултат на дефекти на импланта.
 2. Деформация на гърдите с кръгли импланти. Възниква, ако пациентът пренебрегне носенето на компресионно бельо или поради неправилно избрана тактика за инсталиране на импланта.
 3. Загуба на чувствителност в зърното и ареолата. Причината е нарушение на целостта на нервните окончания.
 4. Оток поради нарушен лимфен дренаж.
 5. Образуването на плътна капсулна мембрана, която може да деформира гърдата с анатомични импланти.
сутиен след уголемяване на бюста с импланти

Алтернативно увеличаване на бюста

Има ли алтернатива на операцията за увеличаване на бюста? Използването на козметика - кремове, гелове, мехлеми не дава положителни резултати. Не можете да увеличите гърдите си по този начин. Освен това съдържащите се в тях хормони могат да причинят състояние на дисбаланс, който е много трудно коригиран.

Липсата на обем и асиметрия могат да бъдат компенсирани с носенето на специален сутиен. Но все пак само операцията за увеличаване на бюста може да върне самочувствието на жената и нейната привлекателност.