Липофилинг на бюста: уголемяване на бюста без импланти

Увеличаването на бюста с липофилинг е популярно. Това може да се обясни с факта, че съчетава както оформяне на тялото (липосукция), така и уголемяване на бюста, което ви позволява да коригирате и формата на гърдите. Освен това след него белези и белези не остават по кожата, тъй като кожата не е счупена. Операцията се извършва под обща анестезия и изисква известна подготовка под формата на медицински преглед и промяна в начина на живот.

Показания и противопоказания

Липофилингът, или процедурата за увеличаване на формата на тялото с вашите мазнини, напоследък все по-често привлича вниманието на жените. Става особено актуален за промяна на формата на гърдата. Една от основните причини е, че процедурата може да се справи с широк спектър от проблеми, свързани с влошаването на външния вид на бюста:

 • Деформация на гърдите след загуба на тегло или бременност.
 • Хирургична интервенция в онкологията.
 • Естествено стареене.
 • Премахване на асиметрия.
 • Необходимостта от корекция на формите след въвеждането на силиконови импланти.
 • Гръдният кош е с малка форма.

Липофилингът, като всяка интервенция в тялото, крие определени рискове.

Противопоказания:

 • период на менструация.
 • Болести на ендокринната система.
 • Възпалителни процеси в тялото.
 • Кожни заболявания.
 • Онкологични патологии.

Процедурата липофилинг се извършва не по-рано от една година след края на кърменето.

Предимства и недостатъци

Предимствата на липофилинга включват:

 • Относителна безопасност и почти пълна липса на нарушения на кожата.
 • Липсата на дълъг процес на рехабилитация в болница.
 • Резултатът от операцията може лесно да бъде коригиран.
 • Възможност за едновременна липосукция и корекция на гърдите.
 • Без усложнения и добра поносимост.
 • Корекция на незадоволителни резултати от поставянето на протези на гърдата.
 • Получаване на естествена форма на гърдите с плавни преходи.

Недостатъци на метода:

 • Необходимостта от адекватно снабдяване с телесни мазнини.
 • Почти неизбежна нужда от допълнителна корекция.
 • Бърза резорбция на донорска тъкан.
 • Възможност за увеличаване на бюста с не повече от 2 размера.

Възможни усложнения:

 • Нагнояване на инжектираната мастна тъкан.
 • Образуването на фиброзни елементи, които могат да доведат до деформация на гърдите.
 • натрупване на вар.
 • провокиране на тромби.
 • Подпухналост.
 • Тъканна смърт.
 • Нарушаване на чувствителността.
 • Появата на пигментни петна.

Пациентите имат страх, че всякакви процедури за корекция на бюста провокират онкологични процеси. Липофилингът на гърдата обаче не е причина за рак.

Такива опасения възникват поради факта, че след операцията мамографията може да покаже наличието на образувания, които на пръв поглед приличат на злокачествени тумори. Но всъщност това са варовикови образувания, които са се появили поради намеса. Следователно процедурата трябва първо да бъде съобщена на лекаря, който провежда изследването.

След липофилинг можете да кърмите новородени. Тази процедура няма да повлияе на естествения процес на кърмене.

Сравнение на силиконовите импланти и липофилинга

Има редица разлики между липофилинг и увеличаване на бюста с импланти.

Вид на операцията анестезия Материал Нарушаване на кожата Резултат период на рехабилитация Ограничения на размера Продължителност на ефекта
Липофилинг Общо или комбинирано Мастните клетки на пациента Малки кръгли следи на местата, където е взет материалът естествено изглеждащи гърди 1 ден Увеличете с не повече от 2 размера До 3 години
Пластика на гърдите Общ изкуствена протеза Продълговати разрези, които оставят белези Неестествен вид на гърдата - под кожата ясно се вижда закръгленост от изкуствен произход Продължително, изисква почивка в професионалната дейност Не На около 8 години

Подготовка за операцията

Трябва да се обърне голямо внимание на избора на клиника за пластична хирургия. Ако е възможно, трябва да посетите институцията, да прегледате оборудването на операционната зала и да оцените степента на професионализъм на персонала. Ако клиниката не може да осигури опитен анестезиолог, не използвайте техните услуги. Признаци за добра клиника:

 • Наличието на всичко необходимо за следоперативното възстановяване на пациента.
 • Изискване на редица задължителни прегледи преди процедурата.
 • Висококачествена анестезия, след която пациентът не изпитва продължителен дискомфорт.
 • Операцията се извършва от мамолог, тоест високоспециализиран специалист.
 • Стерилни инструменти.
 • Наличие на квалифициран помощен персонал.
 • Наблюдение на пациента след операция през целия период на възстановяване.

Положителният резултат от операцията зависи от това колко висококвалифициран е пластичният хирург. Препоръчително е внимателно да проучите автобиографията му и да потърсите отзиви за работата.

При първоначалната консултация лекарят трябва да разбере всички подробности за здравословното състояние на пациента и да проведе преглед. Той обяснява как протича процедурата, какви могат да бъдат последствията и какви резултати могат да се постигнат. Важно е след срещата с него да се появи доверие и да изчезнат съмненията.

Преди липофилинг ще трябва да се откажете от лошите навици (пушене и пиене на алкохол) няколко месеца преди операцията. В противен случай рехабилитационният процес ще се забави за неопределено време.

Също така си струва да спрете приема на лекарства, които влияят на съсирването на кръвта; най-известният от тях е аспиринът. По време на подготвителния период трябва да се избягват диети и стресове, които могат да повлияят негативно на теглото и да намалят телесните мазнини.

Преди процедурата, както и преди всяка операция, трябва да се подложите на преглед: да дарите кръв и урина, да се подложите на ЕКГ, флуорография, мамография, ултразвук на млечните жлези. След това терапевтът трябва да издаде заключение за здравословното състояние и готовността на тялото.

Извършване на процедурата

Пациентът трябва да премахне грима, да измие козметиката (включително лосиони и тоници), да почисти нокътната плоча от изкуствени покрития.

Операцията продължава в рамките на два часа и се извършва на три етапа:

 1. Донорски материал (мастна тъкан) се взема от бедрата, корема и дупето. Туби се вкарват в малки разрези в кожата, през които се изпомпва със спринцовка. Увреждането на кръвоносните съдове и нервните окончания при този метод за събиране на материал е невъзможно.
 2. Важен етап е обработката и пречистването на материала за операцията. Отделя се от кръвта, мъртвите клетки и болкоуспокояващите. Ако това не се направи, тогава тялото може да отхвърли тези клетки.
 3. На последния етап материалът се прилага чрез инжектиране подкожно или в междумускулните пространства. Въведеният слой материал трябва да бъде разположен под формата на пчелни пити. Това е важно, в противен случай тъканта няма да се издигне и няма да даде обем.

Липофилингът се извършва само при малки промени във формата или размера на гърдата. При по-сериозни обеми се препоръчва корекция с гръдни импланти.

Тъй като операцията се извършва под обща анестезия, пациентът е под наблюдението на лекари още един ден.

преди и след увеличаване на бюста

Най-добре е да оцените резултата след шест месеца: през този период формата на гърдата ще се промени. Едва след като изтече това време, може да се счита, че въведеният материал се е вкоренил и е включен в работата на тялото.

Резултатът, получен с липофилинг, може да се наблюдава в рамките на 2-3 години. До края на срока остават само 30-40% от първоначалното количество донорска тъкан. За консолидиране на ефекта след 6 месеца се извършват коригиращи процедури, които се състоят в въвеждането на допълнителен материал чрез инжектиране.

Следоперативен период

Скоростта на възстановяване след операцията се влияе от възрастта и начина на живот на пациента. След операцията може да е смущаваща лека болка в областта на бюста, при която можете да вземете болкоуспокояващо. Пациентът не се притеснява от белези в областта на гръдния кош, тъй като за инжекции се използват само тънки игли. Само липосукцията оставя белези, но диаметърът им обикновено е не повече от 3 мм. Подпухналостта и синини изчезват след около три седмици. За предотвратяване на възпалителния процес на пациента се предписва курс на антибиотици.

Процедурата не влияе на ефективността, така че можете да започнете работа на следващия ден след операцията. След него не можете да се занимавате с физически труд и спорт, при които натоварването се разпределя върху частите на тялото, участващи в козметичната хирургия. Походът не трябва да е дълъг. Не можете да правите слънчеви бани в солариума и да останете под слънцето дълго време.

Рязката загуба на тегло след липофилинг допринася за значително намаляване на мастната тъкан, така че трябва да следите теглото си. То не трябва да се различава значително от нивото по време на операцията. Ако се появи асиметрия, тогава се извършва коригираща процедура (не по-рано от шест месеца по-късно).

Мнението на лекарите и прегледите на пациентите

Мненията на лекарите относно липофилинга на гърдата се различават. Всички обаче са съгласни, че е по-добре операцията да се извършва стриктно според показанията, а не само по желание на пациента.

Освен това има специалисти, които практикуват използването на стволови клетки като донорен материал. Те обясняват това с факта, че такава тъкан се вкоренява с 50% по-добре. Други са против този подход и работят само с мастните клетки.

Някои жени, които са претърпели операция, съобщават, че се чувстват зле след анестезия, но то изчезва за един ден. Мнозина също са объркани от необходимостта от повторна корекция и всъщност напълно напразно, тъй като това ви позволява да коригирате резултата.

Има достатъчно отзиви, в които се отбелязва дългосрочният ефект от процедурата. Има и разочаровани пациентки, чиито гърди, напротив, много бързо се върнаха в предишната си форма.

Ако една жена е склонна към натрупване на мастна тъкан в долната част на тялото, тогава гърдата ще загуби обем по-бързо след операцията.