Пластика на гърдите: най-популярните операции

В преследване на красота жената се съгласява на всичко: дори да отиде под ножа при пластичен хирург. А раклата е точното място, което привлича вниманието както на мъжете, така и на красивите дами. Статистиката е безмилостна: само 5% от жените на възраст от 18 до 45 години са доволни от вида на гърдите си и почти всички вярват, че ако имаха възможност, биха я променили. Някой малко, а някой напълно би изоставил естественото си в полза на идеала, като модели от корицата на лъскаво списание. Какво представлява пластичната хирургия на гърдите и какви въпроси вълнуват дамите, които са готови да се решат на трансформация?

Пластична хирургия на гърдите: как могат да помогнат лекарите?

лекар предлага импланти за уголемяване на бюста

По-голямата част от жените се стремят да увеличат гърдите си и именно с това искане хиляди дами се обръщат към пластичните хирурзи всяка година. Въпреки това, в някои случаи прекалено масивният бюст носи дискомфорт и те искат, напротив, да го направят по-малък. Понякога след раждането гърдите стават увиснали, а жената става неуверена, защото за да не знае никой за проблема й, тя постоянно трябва да носи сутиен. При интимно общуване обаче това не е възможно да се скрие. Друг проблем е асиметрията на млечните жлези и в този случай лекарите имат начини да помогнат на една жена. И накрая, важен момент е външният вид на зърната: те правят бюста привлекателен. Понякога формата на зърната (обърната, асиметрична) лишава гърдата от чар, дори ако размерът й съответства на общоприетите параметри на женската красота.

увеличаване на бюста

момичето изобразява малка и увеличена гърда с пластична хирургия

Уголемяването на бюста е най-честата операция, извършвана на тази част от женското тяло, и заема водеща позиция сред всички пластични процедури. Защо така? Отговорът е прост: красотата на бюста за мнозина е ключът към успеха с противоположния пол. Наистина, формата на женската гърда за мъжете е важна, но този въпрос е чисто индивидуален: някои са луди по малките гърди, което ги кара да чувстват, че партньорът им е невинно момиче, други жадуват да се удавят в великолепни форми, а трети (повечето от тях) се придържат към „златната среда" и искат да се възхищават на гърди с 2-3 размера.

Операцията за уголемяване на бюста е поставянето на специален силиконов имплант под гръдната тъкан или под големия мускул на гръдния кош. Има три вида хирургически разрези:

  • Чрез разрез в областта около зърното. В този случай следи от разфасовки и шевове могат да бъдат визуално видими.
  • Чрез разрез по гънката между гърдите и гърдите. В същото време шевовете са практически невидими.
  • Чрез разрез в подмишницата. Използва се доста рядко, ако е невъзможно да се извърши в първите две области.

Операцията се извършва на 2 етапа: първо лекарят създава джоб, където ще бъде поставен имплантът, след което поставя силиконова протеза в него. След това той внимателно шие. Средната продължителност на операцията е 1, 5 часа. За изпълнението му е необходима пълна анестезия, така че жената трябва първо да се подложи на преглед „под упойка", за да се сведат до минимум рисковете по време на операцията. Жена може да напусне клиниката още на следващия ден, а на 10-ия ден ще бъде поканена за преглед и отстраняване на шевове.

В първите дни след протезата е вероятно жената да не е напълно доволна от резултата. Шевовете през първите няколко седмици ще бъдат ярки, подути, поради разтягане на кожата и подкожната тъкан, тя ще изпитва усещания, сякаш кожата е опъната, болка, напомняща същата през първите седмици на кърменето. Адаптирането към нови размери на гърдите продължава 3-5 седмици, след което състоянието на жената обикновено се нормализира. Отхвърлянето на импланта е изключително рядко: днес се използват съвременни материали, които практически не предизвикват такава реакция. Предвид факта, че силиконовата протеза не нарушава целостта на млечната жлеза, а започва зад нея, кърменето е приемливо в бъдеще, разбира се, ако не причинява дискомфорт на жената (в края на краищата бюстът може да достигне много големи размери, понякога ще е необходимо изпомпване).

Намаляване на гърдите

измерване на обема на гърдите след пластична операция

Операцията за намаляване на бюста е много по-малко търсена от увеличаването на бюста. Въпреки това, дори и с такова искане, собствениците на великолепни форми понякога се обръщат за помощ към пластичните хирурзи. Наистина, много големите гърди могат да донесат дискомфорт: кожата се изпотява под нея, появява се обрив от пелени, прекомерното натоварване на гръбначния стълб води до болки в гърба, трудно е да бягате, скачате и спортувате: за това трябва да носите стегнат сутиен или специална тениска. В резултат на това една жена трябва всеки ден да носи две особени раници отпред, чието тегло понякога достига 3-5 килограма.

Операцията за намаляване на бюста се извършва както по желание на пациентката, така и при наличие на медицински показания (в повечето случаи това са усложнения от гръбначния стълб). В този случай лекарят прави разрез около зърното или от зърното надолу. Може да премахне както тъканта на самата млечна жлеза, така и мастната тъкан, която съставлява по-голямата част от великолепния бюст. Обикновено тези тъкани се вземат отстрани и отдолу в същия обем симетрично от двете страни. Можете да премахнете до 1 кг от всяка гърда наведнъж. Ако е необходимо, операцията може да се повтори след няколко месеца.

Операцията също изисква пълна анестезия и отнема около 1 час. След него шевовете трябва да се свалят на 7-10-ия ден и да се прегледат от лекар. Много жени изпитват значително облекчение, чувстват се подмладени и се радват, че са станали по-активни и подвижни.

Повдигане на гърдите

подготовка за хирургично увеличаване на бюста

Големите гърди, разбира се, са красиви и женствени. Въпреки това, след раждане или рязка загуба на тегло, тя може да придобие не съвсем естетичен вид - да стане увиснала. Факт е, че кожата и подкожната тъкан не винаги могат да се свият, в резултат на това те се разтягат и лишават гърдата от еластичност. Понякога по кожата на гърдата се образуват стрии, което значително влошава външния й вид.

Операцията за повдигане на гърдите се нарича мастопексия. Същността му се свежда до изрязване и отстраняване на излишната кожа и подкожна тъкан, млечната жлеза се издига по-високо и се фиксира в това ново положение. Понякога едновременно с тези манипулации се коригира и формата на зърната, които често придобиват не особено естетичен вид при увисване на гърдите. Операцията продължава 2-3 часа и се извършва под обща анестезия. След него най-често остават следи от разрези и шевове, особено се виждат в областта на зърното. В резултат на това жената придобива „подмладена" гърда, която става по-висока, по-елегантна и изглежда много по-привлекателна (естествено, мъжете също харесват този вариант повече).

Една жена може да напусне клиниката още на следващия ден след операцията. На 7-ия ден е необходим преглед от лекуващия лекар. Шевовете се отстраняват след 12-14 дни. Окончателната форма на гърдата отнема 3-4 седмици, когато отокът отшумява напълно.

Пластика на зърната

консултация с лекар преди увеличаване на бюста

Красотата на цялата гърда зависи от външния вид на зърната. Много често след раждане и продължително кърмене те придобиват необичайна форма: стават асиметрични (например, ако една жена е кърмила дълго време), твърде големи или имат неравен контур. Понякога такава операция може да е необходима за жена с обърнати зърна, в случай че не може да храни бебето с мляко. Друга индикация е отстраняването на млечната жлеза, кожата и зърното поради появата на злокачествено новообразувание. В този случай една жена може да инсталира силиконова протеза и в същото време да образува изкуствено зърно. Понякога дори един мъж може да се нуждае от пластична операция на зърната, ако развие хормонални заболявания (гинекомастия).

Операцията продължава около 1 час и техниката зависи от това какво трябва да оправят хирурзите. Освен това изисква пълна анестезия и премахване на конци на 10-14-ия ден.

Експертен коментар

пластичен хирург

Ако попитате минувачите: „Какви видове пластична хирургия познавате? ", 99% от анкетираните ще отговорят: „Уголемяване на бюста". Това без преувеличение е може би любимата операция както на пациентите, така и на пластичните хирурзи. Опитът, натрупан през годините на развитие на пластичната хирургия, е огромен, той ви позволява да създадете условия за пациента да получи очаквания резултат и периодът на рехабилитация да бъде възможно най-удобен. Аугментационната мамопластика е една от най-популярните естетични операции в света. Често се комбинира с повдигане на бюста, особено жени, които са раждали или са отслабнали много.

Какво все още води жените при пластичен хирург? Желание да се чувстват привлекателни за мъже и млади. Женското тяло е красиво. Но след раждането на деца и кърменето нито един крем и нито една фитнес зала няма да върнат женската гърда към предишната й форма и еластичност. Жените започват да се комплексират и губят самочувствие. В резултат на това те се срамуват да се съблекат не само на плажа, но и пред собствения си съпруг.

За някои от пациентките увеличаването на бюста е сбъдната мечта, за други е оръжие в борбата срещу състезателите, които гледат любимия си мъж. За пациентите с рак на гърдата това е възможност да се почувстват като жена! Изглежда, че операцията е една, но толкова различни пациенти, съдби и емоции.

Най-често пациентите, които искат да инсталират гръдни импланти, се притесняват от следните въпроси: „Как да изберем размера на импланта? ", „Как да изберем хирург? ", „Анатомичните или кръгли импланти са по-добри? ", „Какви достъп? ", „Как ще протече рехабилитацията? ". Според мен най-важното е да намериш своя специалист, този, на който ще се довериш. Останалите въпроси ще бъдат решени от хирурга, защото именно той е отговорен за вас и вашите гърди. По този въпрос бих посъветвал преди всичко да разгледате фотогалерията на работата на лекаря и, разбира се, никога да не пестите от качеството на имплантите. Прочетете отзивите за хирурга.

Важен момент, върху който бих искал да се спра, е периодът на рехабилитация. Важно е вашият хирург да поддържа връзка с вас през целия процес на възстановяване. Много жени смятат, че ако нарушат разпореждането на лекаря, нищо няма да се случи. Понякога те не осъзнават сериозността на операцията. Това е вашето тяло, вашите гърди, вашият живот. И ако вашият хирург ви е забранил да правите любов в рамките на 2 седмици след операцията или да вдигнете повече от 1, 5 кг - има причини за това. Първичната рехабилитация след поставяне на импланти отнема един месец. Хирургът извършва последния преглед една година след операцията.

Бъдете здрави и красиви!

Пластичен хирург, носител на международна награда, най-добър пластичен хирург в мамопластика 2016, най-добър пластичен хирург в ринопластика 2017

„Възможно ли е да се кърми след мамопластика? "— Чувам този въпрос доста често при моите консултации. Определено - да, тъй като много зависи от това каква операция е била или ще бъде извършена.

При ендопротезиране, тоест уголемяване на бюста, хирургът прави разрез под гърдата или под мишницата. Чрез него той инсталира имплант. В този случай лекарят не докосва млечните жлези, съответно процедурата не засяга способността за кърмене. Освен това, дори с разрез по долния ръб на ареолата, каналите на жлезата не се изрязват и функцията за хранене остава. След операцията можете дори да изцедите кърмата. Между другото, съставът му ще остане непроменен, тъй като съвременните импланти са направени от безопасен нетоксичен материал.

Съществува мит, че имплантите трябва да се отстраняват по време на бременност. Всъщност в редки случаи има медицински показания за това, тъй като в положението гърдата се увеличава по размер. Това обаче е по-скоро специален случай. По този начин ендопротезирането може да се направи както преди раждането, така и след него.

Не засяга процеса на лактация и мастопексия, тоест повдигане на гърдите. Обикновено се извършва след раждане за коригиране на гърдата и придаване на обем. Такава операция ще ви позволи да нахраните бебето естествено и след следващото раждане.

Междувременно мастопексията често се бърка с редукционната мамопластика. Това е операция за намаляване на бюста. По време на него се отстранява излишната кожа и мастна тъкан. Обикновено пациентите прибягват до такава уелнес процедура, за да облекчат натоварването от излишния обем върху гръбначния стълб, особено цервикалните му области.

Редукционната мамопластика засяга млечните канали, което, разбира се, се отразява на възможността за лактация. Но в повечето случаи все пак е възможно. По този начин, ако млада майка планира едно или повече деца, тя може да информира специалист за това и той ще избере оптималната операция.

Най-важното е, че по всички възникващи въпроси се консултирайте с лекар, а не с момичета във форуми в интернет. В крайна сметка именно там се раждат много непотвърдени и плашещи митове. Но днес, благодарение на развитието на технологиите, пластичната хирургия стана много по-достъпна и по-безопасна. Дори онези момичета, които планират да родят още няколко деца, могат да се оперират и да подобрят външния си вид.