Операция за уголемяване на бюста: как се извършва, кои импланти се използват

Увеличаването на гърдите е естетична процедура, която позволява на жената да постигне желания размер на гърдите си. Можете да получите увеличение в един размер неоперативно - с упражнения, кремове, носене на коригиращо бельо и т. н. Но тези методи не помагат на всички и не всяка дама има достатъчно търпение (резултатите от народните методи се появяват не по-рано от шест месеца по-късно). За бърз ефект и за значително увеличаване на жлезите ще трябва да отидете под ножа на пластичен хирург.

надценка за операция за уголемяване на бюста

Операция за уголемяване на бюста

Мамопластиката е името на операция, свързана с областта на реконструктивната и естетична хирургия. Увеличението на бюста се извършва според показанията:

 • Естетична - когато няма отклонения в пропорциите и формата на гърдата, но жената изпитва психологически дискомфорт от бюста си.
 • Медицински - когато гърдата напълно или частично отсъства (след операция или нараняване), деформирана (например има диспропорция).

Увеличаването на гърдите се извършва чрез инсталиране на импланти или въвеждане на мастни клетки. Вторият метод е нов (за първи път е проведен през 2004 г. в Токио) и се използва само в няколко клиники в света. Първият тип операция е повсеместна - във всеки по-голям град има десетки институции, предлагащи артропластика на гърдата. Процедурата може да се извърши с едновременно повдигане на гърдите, за да се оформи гърдата.

Тактиката на операцията се съставя индивидуално за всеки пациент. Видът на разреза (под гърдата или през подмишницата), възможността за поставяне на биоматериала (под мускула, жлезистата тъкан, смесен), както и формата на импланта се определят от характеристиките:

 • развитие на големите гръдни мускули;
 • наличие или отсъствие на мастоптоза (придобито понижаване на млечните жлези);
 • дебелина и еластичност на кожата и подкожната тъкан;
 • наличието на деформация на гръдната кост и ребрата.
консултация със специалист преди уголемяване на гърдите

Жените, подложени на мамопластика, трябва да бъдат подготвени за временно уголемяване на гърдите. След няколко години имплантите се износват (стават по-малко еластични), размерът на млечните жлези отново намалява и формата се губи. Повторната операция се прави приблизително на всеки 7-10 години (точната дата на годност зависи от материала).

Избор на импланти

Имплантите се различават по типа на пълнене. Следните материали се използват при мамопластика:

Силиконова течност

По консистенция е подобен на растителното масло. Позволява да се постигне значително увеличение (до 4 размера и повече), но слабо коригира формата, необходимо е допълнително затягане. Основният недостатък е, че съдържанието лесно променя позицията си в бюста, което прави млечните жлези да изглеждат различни. Силиконовите гърди изглеждат най-неестествено.

силиконови импланти за уголемяване на бюста

Кохезивен гел

Този материал е по-твърд от силикона и се чувства като желе. Гърдите с такъв имплант изглеждат по-естествено, има по-малък риск от загуба на формата си. Случаите на счупване на черупки и изтичане на съдържание са изключени. Минус - за кратък експлоатационен живот (ще трябва да се сменя на всеки 5-7 години) и относителна тежест (поради което не се препоръчва увеличаване с повече от 2 размера).

кохезивни гел импланти за уголемяване на бюста

Силно кохезивен гел

Материал с консистенция на мармалад. Счита се за най-безопасното за гръдни импланти. Осигурява естествена форма на гърдите. Минус - при висока „памет на формата" - при продължително излагане на млечната жлеза (например при постоянно заспиване със стомаха надолу) се образува трайна деформация, която не може да бъде коригирана.

Физиологичен разтвор на вода

Най-остарелият и ненадежден материал. Рискът от усложнения е много голям. Вече 8 месеца след операцията солите кристализират и могат да пробият черупката на импланта. Физиологичният разтвор продължава да се използва в естетичната хирургия поради ниската си цена.

На жени да се предлагат импланти с кръгла или капка форма. Те се различават по форма. Вторият сорт се счита за анатомично правилен.

капковидни и кръгли импланти за уголемяване на гърдите

Кръглите импланти се препоръчват за малка корекция (за 1 увеличение на размера), по-подходяща за корекция на формата (например след раждане или след хранене). Ако се използва за създаване на значителен бюст, то в крайна сметка ще изглежда неестествено (млечните жлези ще стърчат твърде много).

Капковидните импланти са с асиметрична форма - горният ръб е по-тънък, удебелява се към дъното. Появата им е максимално близка до естествената женска гърда. Относителен недостатък е плътната им текстура (необходима за поддържане на формата), поради което, когато усещате, можете да предположите, че бюстът е изкуствен.

Подготовка и изпълнение на операцията

Мамопластиката се прави само за абсолютно здрави жени. В продължение на 5-10 дни пациентът трябва да се подложи на пълен медицински преглед, за да се изключат противопоказанията. Задължителни са:

 • лабораторни изследвания (кръв за съсирване, общи и биохимични тестове за инфекции и възпаления);
 • ЕКГ;
 • флуорография;
 • Ултразвук на гърдата;
 • преглед от терапевт, мамолог, гинеколог.

Операцията за увеличаване на размера на гърдата се отменя в случай на мастопатия и други заболявания на млечните жлези, инфекциозни заболявания от всякакъв генезис, всякакви нелекувани новообразувания, нарушения на съсирването на кръвта. Възрастовата граница е 18 години - мамопластика не може да се направи по-рано поради непълно формиране на тялото. Друго противопоказание е непълната лактация.

В допълнение към здравните проверки, подготовката за уголемяване на гърдите включва неприемане на хормони и лекарства със салицилати (14 дни преди операцията). Не пушете и не пийте алкохол 10 дни преди хирургичната процедура.

Операцията протича под обща анестезия. По време на мамопластика цялата повърхност на гърдата и мястото на бъдещата тъканна дисекция се обработват с антисептик, за да се избегне попадане в раната и разпространение на инфекцията. Продължителността на процедурата е от 60 до 130 минути.

Разходите

Увеличаването на гърдите може да се направи само срещу заплащане. Цените се определят от разходите за:

 • предварителен преглед на специалисти и анализи;
 • директна работа на хирургичния екип;
 • анестетично лекарство;
 • ендопротези (цената на имплантите зависи от материала и размера);
 • престой в болница и следоперативни грижи (трябва да сте в клиниката за 1-3 дни).

Цената се влияе и от квалификацията на лекарите. Колкото по-опитни специалисти извършват операцията, толкова по-висока е цената на шевовете или уголемяването на гърдите без конци.

Възможни усложнения

Преди операцията е необходимо внимателно да се претеглят плюсовете и минусите, тъй като мамопластиката има значителен недостатък - това е висок риск от негативни последици от уголемяване на гърдите. Ако операцията е извършена на пациент с противопоказания, правилата за безопасност са били нарушени по време на операцията или по време на периода на възстановяване, тогава могат да възникнат усложнения:

 • хематоми;
 • лимфорея (натрупване на тъканна течност в подкожната тъкан на зашита рана);
 • келоидни белези (в резултат на това се образува белег, стърчащ над кожата);
 • инфекциозна инфекция;
 • руптура или изместване на ендопротезата;
 • влакнести образувания.

Дори при спазване на правилата не е изключен рискът от такова последствие от уголемяване на гърдите като отхвърляне на инсталирания имплант от тялото. Единственият изход от тази ситуация е пълното отстраняване на ендопротезата и дългосрочно премахване на произтичащите от това последствия.

Рехабилитация

Всяка хирургична корекция на гърдите изисква дългосрочно възстановяване. Цялостната рехабилитация предпазва от усложнения. През първата седмица се препоръчва да останете в леглото (1-3 дни в болница, останалото време - у дома). Болката в първите дни след мамопластика е нормална поради напрежение на кожата и следоперативен оток, но постепенно те отслабват и изчезват (до края на 10-ия ден симптомите определено трябва да изчезнат).

Веднага след операцията жената трябва да приема антибиотици за предотвратяване на инфекция (курсът е от 5 до 10 дни, в зависимост от предписаното лекарство). Месец или месец и половина след мамопластиката трябва да носите специално компресионно бельо, което ще фиксира правилната форма на обновената гърда и ще ускори зарастването на хирургичната рана.

прием на хапчета след операция за уголемяване на бюста

Важна препоръка се отнася до физическата активност. В продължение на 2-3 месеца не трябва да вдигате тежести над 3 кг, не трябва да се занимавате със спорт (включително разтягане и бягане). Можете да правите секс след 7-10 дни (в зависимост от това как се чувствате), но през първите 8 седмици използвайте само класическата мисионерска позиция - по гръб.

Снимка: преди и след

Според статистиката около 65% от заявките за услуги по мамопластика са свързани със загуба на форма на гърдите след раждане и кърмене. Освен фейслифт, жените поръчват и увеличаване на обема (с 1-2 размера).

преди и след хирургично уголемяване на гърдите

Без медицински показания жените по-често се обръщат към хирурзи, за да премахнат такава липса на фигура като твърде малки гърди (включително тези с нулев размер). Дори без снимка преди и след операцията е ясно, че такива жени се нуждаят от мамопластика, за да се отърват от съмнението в себе си. Естествените размери на бюста 2 и 3 са най-рядко лекувани.

снимки преди и след хирургично уголемяване на бюста

Според статистиката през 2017 г. в света са извършени над 2, 5 милиона операции за уголемяване на бюста. От тях само в 11% от случаите са инсталирани огромни импланти за увеличаване на бюста до размер 5 (повече от "шест" поръчки само 5%). Най-често срещаният е средният размер 3 (над 71%).

гърди преди и след операция

Най-често срещаният метод за уголемяване на гърдите е без силикон (с помощта на хелиеви импланти) през подмишницата. Ако преди пет години се предпочиташе кръглите ендопротези (около 85%), сега жените предпочитат естествеността и избират импланти с форма на капка.

Нехирургични методи за увеличаване

Невъзможно е да се постигне значителен растеж на жлезите без операция. Можете само да укрепите гръдните мускули, да коригирате стойката, да добавите малко мастна тъкан, да подобрите еластичността на кожата - в най-добрия случай това ще увеличи 1 размер, но по-често просто ще коригира формата. Основният метод за уголемяване на гърдите са спортни упражнения плюс кремове. Носенето на коригиращо бельо ви позволява да постигнете визуално стягане: сутиени с лицеви опори повдигат бюста, което го прави с един размер по-голям.

Упражнения

Редовното упражнение ще укрепи мускулите - те ще се тонизират и ще "повдигнат" млечните жлези. В резултат бюстът се стяга и придава малко обем. Основният недостатък е, че този процес е много дълъг и трудоемък. За да постигнете изразен ефект, ще ви трябват поне 6-10 месеца ежедневни упражнения за гърди (по 20-40 минути всяка).

упражнения за увеличаване на размера на гърдите

Петте най-прости упражнения, които можете да правите вкъщи, са въртене с изпънати ръце, затваряне на дланите пред гърдите, издърпване на ръцете назад, повдигане на който и да е предмет пред себе си и зад главата, повдигане на гръдния кош от легнало положение. Добавете люлки с дъмбели към тази тренировка.

Храна

Учените са доказали, че повишената консумация на бобови и зърнени храни, както и всякакви храни с високо съдържание на протеини, допринася за растежа на млечните жлези. Но такава диета ще бъде полезна само за момичета по време на пубертета. С оформена фигура няма да е възможно да предизвикате растеж на гърдите с хранене (с диета можете само да намалите количеството мастна тъкан, тоест да намалите бюста).

Народни методи

В интернет има много информация за нетрадиционни методи за увеличаване на обема на гърдите. Внимавайте с домашните експерименти, тъй като много от тях са опасни. Например, много форуми обсъждат народния метод за уголемяване на бюста с помощта на паста за зъби. Твърди се, че ако се смеси с крем и се прилага всеки ден, то поради дразнене на тъканите за 1-2 месеца млечните жлези ще растат с размер или дори повече. Това е мит, нищо друго освен изгаряне от този метод не може да се получи.

Още по-опасен съвет е да инжектирате физиологичен разтвор в гърдите със спринцовка. Такива инжекции дават леко увеличение на бюста за 1-2 дни. Но цената на временната красота ще бъде сериозни проблеми като бързото развитие на тумори.

От всички нелепи на пръв поглед съвети, най-безобидно е увеличаването на бюста със силата на мисълта. Разбира се, няма да има реално увеличение на обема от автотренинг. Но самохипнозата прави жената по-уверена в себе си - дамата изправя раменете си, изправя гърба си, което прави гърдите й да изглеждат по-големи визуално.

Резултати (снимка)

От всички немедицински начини за промяна на външния вид на бюста спортът е най-ефективен. Но резултатът ще бъде забележим не по-рано от шест месеца по-късно (при редовно обучение).

снимки преди и след уголемяване на гърдите с помощта на спорт

На второ място е автотренингът и корекцията на стойката. Както можете да видите на снимката, размерът на гърдите формално не се е променил, но поради правия гръб, изтегления в корема и изправените рамене бюстът изглежда по-привлекателен.

преди и след уголемяване на гърдите чрез коригиране на стойката

Ако за едно момиче не е достатъчно да оформи бюста и визуалния ефект на стегнатата гърда, то тя не може без операция. Само имплантите могат да добавят няколко размера. Но преди да отидете на хирургичната маса, е необходимо да претеглите плюсовете и минусите - да прецените дали желаната красота си струва възможните следоперативни усложнения и дали жената е готова да сменя ендопротезите на всеки 5-7 години.