Уголемяване на гърдите

Увеличаване на гърдите с импланти

Операцията за уголемяване на бюста може да се превърне в жизненоважна за жената поради редица фактори: загуба на гърди поради рак, вродени аномалии, естествени малки гърди, недоразвитие на млечните жлези, внезапна загуба на тегло или загуба на обем на гърдата след кърмене. Желанието за уголемяване на гърдите най-често е не просто прищявка на нежния пол, но и желанието да се победят много комплекси, свързани с тази област на тялото. Съвременната пластична хирургия се развива всеки ден и може да предложи на жените много възможности за решаване на проблема с увеличаването на размера на гърдите.


Хирургически методи за достъп за уголемяване на бюста:

 • Аксиларен метод (аксиларен)ви позволява да поддържате целостта на гърдата, както и чувствителността на гърдите. Следоперативният белег се намира в незабележима област. Недостатъкът на този метод е, че за успешното уголемяване на гърдите са необходими висок професионализъм на хирурга и добро ендоскопско оборудване. Когато се използва аксиларен метод, е изключително трудно да се позиционира правилно имплантанта.
 • Периареоларен методвключва разрез по долната граница на ареолата на зърното, точно между пигментирана и небоядисана кожа. Увеличаването на гърдите с този метод е подходящо за жени, които вече имат деца, тъй като съществува риск от нарушаване на млечните канали. Периареоларният метод е подходящ за малки импланти. Предимството е, че хирургът може да извършва пластична операция на зърната едновременно, без допълнителни разрези.
 • Субмамарен методедин от най-безопасните методи за уголемяване на бюста. Хирургът прави разрез в гръдната гънка на жената, за да постави импланта. По този начин на хирурга се осигурява удобен достъп до образуването на имплантното легло. Ето защо той го позиционира по най-оптималния начин. Белегът след уголемяване на гърдите е невидим, тъй като е скрит от естествената гънка на гърдата. Най-доброто от всичко е, че този метод за увеличаване на бюста е подходящ за жени с подчертана гръдна гънка.
 • Пъпна достъпне е популярен, защотови позволява да инсталирате импланти, пълни само с физиологичен разтвор, който вече е загубил своята актуалност. Същността на този метод е, че имплантите се поставят през разрез над пъпа. Хирургът образува специални ендоскопски тунели под кожата от пъпа до гърдите за ендопротези. Имплантите се доставят през тях до джоба на гърдите и едва след това се пълнят с физиологичен разтвор. Предимството на този метод е пълната липса на белези и белези в областта на гръдния кош.
 • Трансабдоминален достъпизползва се в комбинация с коремна пластична хирургия, за да не се правят допълнителни разрези по тялото на пациента. За това хирургът поставя имплантанта през разрез в предната коремна стена. Предимството на този метод е липсата на белези по гърдите.

Кърмене след уголемяване на гърдите

По време на операцията за уголемяване на бюста с аксиларен или субмамарен метод млечните канали на гърдата не се нарушават, така че ако жената е генетично предразположена към кърмене, тя може да не се страхува за бъдещите си деца. Единственото ограничение е, че планирането на бременността след уголемяване на гърдите не трябва да започва по-рано от 1-2 години след уголемяване на гърдите с импланти.

Показания за уголемяване на гърдите

 • Птоза на гърдата след кърмене;
 • Птоза на гърдата в резултат на рязко намаляване на теглото;
 • Неразвити млечни жлези (хипоплазия на гърдата);
 • Загуба на млечни жлези поради рак;
 • Желанието на пациента да има по-големи гърди.

Разновидности на импланти за уголемяване на гърдите

Прието е да се различават импланти от два вида: анатомични и кръгли. Всички те имат груба или гладка обвивка. Кой тип да се използва, винаги се обсъжда с хирурга. Експертите разделят размера на имплантите по обем, който се измерва в милилитри. Имплантите се подбират строго индивидуално за всеки пациент, като се спазват нейните физиологични характеристики.

Подготовка за уголемяване на гърдите

За да се подготви жената за уголемена мамопластика, е необходима лична консултация със специалист, който ще разкаже за особеностите и тънкостите на хирургичната интервенция, както и за резултата, който се планира да постигне. След това пациентът се изпраща за редица тестове: общ тест за кръв и урина, кръв за ХИВ, хепатит, сифилис, биохимичен кръвен тест и изследвания: ЕКГ, флуорография, консултация с мамолог, гинеколог и анестезиолог. Резултатите от теста позволяват да се открие при жена наличието на противопоказания за уголемяване на гърдите. Освен това специалистът информира, че като подготовка за увеличаване на мамопластиката си струва да се откажете от лошите навици: алкохол и цигари след две седмици. Не можете да ядете или пиете ден преди пластичната операция.

Как се извършва операцията за уголемяване на бюста?

В деня, в който е планирана операция за уголемяване на бюста, пациентът трябва да пристигне в клиниката, за предпочитане предварително, за да има време за подготовка за операцията. Непосредствено преди уголемяване на гърдите хирургът прави маркировки по тялото на жената в съответствие с предварително избрания метод за извършване на операцията. Това могат да бъдат пунктирани линии на долната граница на ареолата на зърното, линии в областта на гръдната гънка и т. н. Когато всички подготвителни дейности приключат, на пациента се прилага обща анестезия. След това областта на гърдите се третира с дезинфекциращ разтвор и започва увеличаваща мамопластика. За целта хирургът прави разрези със скалпел според маркировката, инсталира предварително подготвени импланти по оптимален начин, за да постигне най-добрия външен вид на гърдата. В края на уголемяването се правят мамопластика, конци и превръзка върху разрезите, след което върху жената се поставя компресионно облекло. Общото време на работа няма да надвишава два часа, това е индивидуално.

Как трябва да се държите след уголемяване на гърдите?

Непосредствено след пластично уголемяване на гърдите пациентът остава в болницата, тъй катооперацията се извършва под обща анестезия. Тогава жената ще трябва да идва през ден за превръзки, докато шевовете не бъдат премахнати, около 1-1, 5 седмици. През първата седмица пациентът може да почувства тежест в гърдите и болка, но това е напълно нормално, т. к. през този период подуването на млечните жлези продължава. За да облекчи благосъстоянието на жената, хирургът предписва болкоуспокояващи. Не забравяйте, че е необходимо да носите компресионно бельо, това ще предотврати развитието на отоци, ще запази имплантите на място и ще улесни живота през периода на рехабилитация, който ще продължи около месец и половина. С течение на времето отокът ще отшуми и тогава ще бъде възможно да се оценят реалните резултати от уголемяване на гърдите. Струва си да спрете да носите компресионен сутиен само след разрешението на хирурга, тогава лесното и бързо възстановяване след операцията няма да очаква дълго.

Защо се нуждаете от компресионни облекла след уголемяване на мамопластика?

Компресионното бельо е специален сутиен от еластични влакна с фиксираща лента отгоре. След уголемена мамопластика се носи, за да се образува естествена капсула за импланти в гърдите на жената. Благодарение на това бельо, гръдните импланти са фиксирани в правилната позиция и не се движат. Подуването след операция не може да се развие, защото сутиенът притиска големия гръден мускул. Не е възможно всички жени да заменят компресионното бельо с обикновен спортен плот; преди това първо трябва да се консултирате с вашия хирург.

От какво трябва да се откажете веднага след операция за уголемяване на бюста?

 • Физическа активност от тежък характер;
 • Повдигане на тежки предмети;
 • Спортни дейности;
 • СПА процедури, баня, сауна;
 • Слънчеви бани, плуване в открити води;
 • Спете на ваша страна, обръща се на ваша страна.

Възможни усложнения след уголемяване на гърдите

 • Сероми, хематоми;
 • Изместване на импланта, неговият подчертан контур;
 • Капсулна контрактура;
 • Келоидни белези;
 • Загуба на чувствителност в зърната и гърдите.

Как да намажем шевовете след операцията?

За успешно заздравяване на шевовете след уголемяване на гърдите е достатъчна цялостна грижа за тях, докато не е необходимо да се използват специализирани продукти и мехлеми.

Противопоказания за операция за уголемяване на бюста:

 • Захарен диабет и туберкулоза;
 • Онкология;
 • Наличието на хронични и инфекциозни заболявания в остър стадий;
 • Повишено кръвно налягане;
 • Лошо съсирване на кръвта;
 • Склонност към белези;
 • Разширени вени;
 • Лактационен период;
 • Бременност;
 • Менструация;
 • ХИВ, хепатит, сифилис;
 • Възраст под 18 години.

Въпрос отговор

Колко скоро след операцията за уголемяване на бюста можете да започнете да правите секс?

Не трябва да възобновявате интимния си живот по-рано от месец след пластичната операция. Това се дължи на факта, че по време на полов акт кръвта може да тече към гърдата, както и допълнителна физическа активност, по време на която гърдата може да се движи. В никакъв случай не трябва да се изстисква.

Мога ли да се слънчеви бани след операцията?

С течение на времето не трябва да правите това, докато шевовете не заздравеят и побелеят. Дори слънцето да не им влияе пряко, жената не трябва да бъде дълго време на открито.

Мога ли да спортувам след уголемяване на гърдите?

Възможно е, но ще отнеме време, докато тялото се възстанови. Дори след месец и половина си струва да правите упражнения с повишено внимание и изобщо не трябва да натоварвате гръдните мускули.

Кога мога да се къпя след уголемяване на гърдите?

7 дни по-късно. Но отново, основното е да правите внимателно всички движения, по-добре е допълнително да се консултирате с вашия хирург.